Gå til innhold Gå til navigasjon
Meny

Trenger økt driftstilskudd til Nordstrandhallen

Publisert 23.08.2024 kl.21.15

Mens både renter og generelle kostnader har økt kraftig, har kommunens driftstilskudd til Nordstrand Arena stått stille gjennom seks år. Det gjør at hallen er i en utfordrende økonomisk situasjon. Derfor ber styret i Nordstrandhallen AS nå Oslo kommune om en økning på to millioner kroner i det årlige driftstilskuddet til hallen.

Trenger økt driftstilskudd til Nordstrandhallen
Nordstrandhallen - en privat hall eid av Nordstrand IF

For seks år siden åpnet den nye og fine Nordstrand Arena - et helt nødvendig løft som har gitt mange muligheter og en bedre idrettshverdag for små og store på Nordstrand.

- Hallen har siden oppstart vært en stor suksess og er en viktig miljøfaktor og samlingspunkt. Siden åpningen har medlemstallet i Nordstrand IF økt med over 30 prosent. Det har aldri tidligere vært gjennomført så mye aktivitet for barn og ungdom i idrettsforeningens regi som de siste årene, sier Anders Bakken, styreleder i Nordstrandhallen AS.

Utfordrende økonomisk situasjon
De siste årene har de økonomiske forutsetningene for å drive hallen endret seg raskt og kraftig. Dagens situasjon med økte rentekostnader og generell høy prisvekst, gjør at hallen står i en svært utfordrende økonomisk situasjon.

Fra august 2024 opphører en viktig leieavtale med Utdanningsetaten i Oslo om utleie på dagtid til elever ved Brannfjell skole. Beregninger viser at Nordstrandhallen i løpet av 2025 ikke lenger vil være i stand til å ivareta låneforpliktelsene. Styret i Nordstrandhallen AS har derfor varslet Oslo kommune, som garanterer for hallens lån, om at det økonomisk vil bli tilnærmet umulig å opprettholde driften i 2025 uten nye tiltak eller ordninger.

Trenger økt driftsstøtte
Styret i Nordstrandhallen AS ber nå kommunen om å foreta en ny vurdering av driftsstøtten, som Nordstrandhallen siden 2018 har mottatt årlig på 1,85 millioner kroner. Konkret ber de om at det årlige driftstilskuddet økes med to millioner kroner fra 2025 og at driftstilskuddet indeksreguleres. Et slikt vedtak vil gi et økonomisk grunnlag for å opprettholde driften i årene framover.

- Kommunen er kausjonist, og må i ytterste konsekvens overta hallen. Vi vil gjøre alt som står i vår makt for å unngå en slik situasjon. Vi tror og håper at Byrådet og partiene i Oslo også ser verdien av alle aktivitetene for barn og unge, og de tusenvis av frivillige timer medlemmene i Nordstrand Idrettsforening bidrar med hvert år, sier Bakken. 

Nordstrand Arena et pionerprosjekt
Nordstrand Arena er det første samarbeidsprosjektet mellom Oslo kommune og et idrettslag, for å reise et privat bygget idrettsanlegg. Prosjektet ble realisert med utgangspunkt i et bystyrevedtak fra 2015. Arenaen ble oppført for 155 millioner kroner, finansiert gjennom et spleiselag mellom det offentlige (Oslo kommune, tippemidler, moms-refusjon mv) og Nordstrandhallen AS. Med en simpel kausjon fra Oslo kommune som sikkerhet har Nordstrandhallen låneforpliktelser til KLP på 74,1 millioner. Arenaen erstattet «gamle Nordstrandhallen», som ble bygget på dugnad på 1950-tallet.

 

Fakta om eierskapet og driften i Nordstrandhallen

-        Nordstrandhallen AS er skilt ut i et eget selskap, som er 100 prosent eid av Nordstrand idrettsforening.

-        Hallen drives etter forretningsmessige prinsipper.

-        Hallens største inntektskilde er leieinntekter fra Nordstrand Idrettsforening, som dekkes inn gjennom det medlemmene betaler av medlemskontingent og treningsavgifter. I tillegg har hallen inntekter fra eksterne leietakere og inntekter fra salget i Storstua, parkeringsavgift og sponsormidler.

-        Hallen har siden 2018 årlig mottatt driftstilskudd fra Oslo kommune på 1.85 MNOK. Tilskuddet er ikke indeksregulert.

-        Nordstrandhallen AS har et lån på 74,1 millioner kroner, som er garantert for av Oslo kommune.