Idrettsskader | Fotball
Halvparten av skadene i fotball kommer som følge av en kollisjon eller takling mellom to spillere. De hyppigste skadene er leddbåndskader, strekkskader og beinbrudd.
Hvilke skader er vanligst?
De fleste fotballskader oppstår i forbindelse med kollisjoner med andre spillere, harde taklinger eller en forkjær landing etter hopp, mens omtrent en tredjedel av alle fotballskader skyldes belastningsskader som utvikler seg over tid.
De fleste typiske fotballskader påvirker underekstremitetene som omfatter lysken, bekkenet, hofte, lår, kne, legg, fot og ankel. Den hyppigste skaden er forstuvning av ledd, med eller uten skade på leddbånd. Mange leddbåndsskader blir ikke påvist i akuttfasen, men på en senere kontroll. 1 av 5 fotballskader er brudd. De aller fleste skadene rammer naturlig nok bena, med ankel/fot som de mest utsatte deler.
Leddbåndskader
Strekk eller avrivning av leddbånd skjer hyppigst på utsiden eller innsiden av ankelen og på sidene av kneleddet. Skaden oppstår ofte i forbindelse med overtråkk, stempling eller vridning av ankelen hvis du lander forkjært. Varigheten av slike skader kan variere fra dager til over et halvt år (korsbåndskader). Dersom du har overstrukket eller revet over et leddbånd en gang, er du i høyere risiko for å gjøre det på nytt igjen - noe som kan føre til kronisk leddbåndinstabilitet.
Les mer om de konkrete leddbåndskadene:
(Bilde over: Røntgen brudd ankel)
(Bilde over: Ankelleddbånd bakfra)
(Bilde over: Ankelleddbånd siden)
(Bilde over: Ankelleddbånd innsiden)
Strekkskader
Strekkskader skjer hyppigst i lår, legg og lyske. Overrivning av muskelfibre, muskelbrist, skjer oftest i forbindelse med en rask spurt, en plutselig oppbremsing, en brå retningsforandring eller ved et skudd. Slike skader oppstår hyppigere hvis du har slurvet med oppvarmingen. Vanligvis er dette kortvarige skader, men i noen tilfeller, for eksempel ved hamstringskader, kan det ta opptil en måned og vel så det før man er tilbake i kamp.
Les mer om strekkskader:
Beinbrudd
Bruddskader kan oppstå i de fleste bein i underkroppen. Sammenstøt, stempling, vridning, lander forkjært kan alle føre til beinbrudd. Langvarig overbelastning kan føre til stressbrudd, trøtthetsbrudd. Bruddskader fører ofte til langvarige skadefravær.
Les mer om de vanligste bruddskadene:
Meniskskade
Meniskene er to bruskskiver som virker som støtputer inne i kneleddet. Rifter kan oppstå i meniskene i forbindelse med vridende kneleddsbevegelser. Skaden skjer ofte ved taklinger, finter eller dersom man får kneet under seg. Aktive fotballspillere vil som regel behøve en operasjon for å få fjernet bruskbiter som er ødelagte.
Les mer om meniskskader her:
Korsbåndskade
Kneleddet har to sterke korsbånd, det fremre og bakre. Et korsbånd kan i fotball ryke som følge av en overstrekking i kneleddet eller ved rotasjon av kneet. Skaden kan oppstå både med og uten kontakt med annen spiller, for eksempel ved finter, landinger eller taklinger der benet blir stående fast i bakken. De fleste korsbåndskader hos aktive fotballspillere blir operert og rehabiliteringen krever lang tid. Det tar gjerne minst 6 måneder før du er tilbake i kamp igjen.
Les mer om korsbåndskader her:
Senebetennelser
Overbelastning over tid, eller en brå bevegelse, kan skade sener og senefester. Fotballspillere er særlig utsatte for lyskeskader. Slike skader krever avlastning og ro, og opptrening i form av bevegelsesøvelser og styrkeøvelser.
Les mer om aktuelle seneskader her:
Diverse skader
Fotballspillere kan dessuten være utsatt for en lang rekke andre skader. Les mer om disse her: